Με την βασική συνταγή για το άλειμμα φτιαγμένο από ξερά σύκα, Καστανιώτισσα Γεωργική Αποξηραμένα Σύκα μπορούμε να φτιάξουμε μια σειρά από απίθανες άλλες συνταγές γλυκές και αλμύρες…
Βασική συνταγή
Υλικά:
- 1 κούπα κομμένα ξερά σύκα
- 1 κούπα νερό
- 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κουταλάκι Σαμιώτικο κρασί
Εκτέλεση:
- Βάλτε σε ένα βαθύ τηγάνι τα σύκα και το νερό και βράστε σε σιγανή φωτιά για 15 λεπτά.
- Στην συνέχεια όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε καλά, μέχρι να έχετε μια ομοιογενή κρεμά.
- Βάλτε την κρέμα σε ένα γυάλινο βαζάκι αφήστε να κρυώσει και απολαύστε.
- Μπορεί να μείνει στο ψυγείο σκεπασμένο 3-4 ημέρες.
❗️Σαλάμι με γλυκεία καπνιστή πάπρικα και πιπέρι❗️
– Στην πιο πάνω συνταγή προσθέτουμε:
- ½ κουταλάκι αλάτι
- ½ κουταλάκι χοντροτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 κουταλάκι καπνιστή γλυκεία πάπρικα
Ανακατεύουμε καλά, τοποθετούμε το μείγμα σε λαδόκολλα, τυλίγουμε για να πάρει το σχήμα του σαλαμιού. Κατόπιν το βάζουμε σε μια λαμαρίνα και το φουρνίζουμε στους 100° C για 2 ώρες ή στους 60° C με αέρα για 6 ώρες. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
✔️ Συνοδεύει υπέροχα πιάτα με κυνήγι, ποικιλίες αλλαντικών και τυριών και είναι φανταστικό με ζεστό ψωμί και γλυκό κρασί.